Trompe-l'oeil plafond uit depot in restauratie

 
 

Stadsherstel Amsterdam had al jaren de hiernaast afgebeelde tromp-l'oeil plafonds van een 17e eeuws pand in opslag. In die tijd stonden de trompe-l’oeil schilders in zeer hoog aanzien en kende ons land een groep echte meesters. Bij deze plafondstukken gaat het om topstukken. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de vakbekwame maker en het pand waaruit deze plafonddoeken afkomstig zijn. Mogelijk zijn ze van de hand van de vermaarde 17e eeuwse trompe-l’oeil schilder Jacob de Wit. Wie er meer van weet, melde zich!

Ooit waren deze doeken in een belangrijke kamer tussen de moerbalken geplaatst. Allemaal zijn ze zwaar vervuild, sommige stroken zijn zwaar beschadigd, en mogelijk is de set niet helemaal compleet.

Volg deze restauratie op de speciale reportage-pagina en zie hoe de werkzaamheden stap voor stap vorderen ... klik hier >>

 
 

Twee filmpjes: NOS-journaal en Henkes-clip

 
 


De boeiende maar rustige wereld van de restauratie wordt niet zo vaak in bewegende filmbeelden vastgelegd. Als het gebeurt, levert dat meteen veel kijkplezier op. Dolf Henkes viel wat dit betreft de afgelopen tijd 2x in de prijzen. De Feijenoord-restauratie haalde het NOS-journaal en van de spectaculaire verplaatsing en restauratie van zijn muurschildering werd een dynamische clip gemaakt. U kunt ze nu beide op de site bekijken.

Bekijk het NOS-journaal ... klik hier >>
Bekijk de Henkes-clip over de muurschildering ... klik hier >>

 
 

Oude stadhuis Den Haag: in volle glorie

 
 

De restauratie van stucwerk en het aanbrengen van houtimitaties in het oude Haagse stadhuis aan de Groenmarkt is glansrijk voltooid. Het stucwerk werd na grondige controle met chirurgische precisie vastgezet, verlijmd, en met de hand vrij bijgewerkt en mooi wit afgewerkt.

Bij de marmeren omlijstingen van de deuren waren de houten deurkozijnen ooit zo mee-gemarmerd dat je ze niet van het echte marmer er omheen kon onderscheiden. Ooit, want de laatste jaren waren ze zo zeer vervuild dat het verschil tussen echt en niet-echt wél heel duidelijk werd. Rescura maakte er weer een echte trompe-l'oeil van.

Daarna kwamen de houtimitaties aan de beurt: Antoinette van de Wal en haar team maakte in de prachtige kamers van het Stadhuis houtimitaties-op-niveau. Dit na een grondig kleuronderzoek vooraf. Op de foto ziet u rechtsonder een stukje gelige betimmering: een van de voorbewerkingen voor het feitelijke houten. Je hebt houtimitaties en houtimitaties, deze behoren bij de top.   

Meer over het stadhuis ... klik hier >>

 
 

Reguliersgracht 63 A’dam: te huur!

 
 

Reguliersgracht 63: hartje Amsterdam, 5 etages Amsterdamse bouwhistorie. Interieur en buitenkant werden in 2003 door Rescura en Stadsherstel Amsterdam minutieus gerestaureerd. Een heel bijzonder pand, zeer rijk aan sfeer en oude decoratieve elementen. Isaac Gosschalk (1838-1907 o.a. Westergasfabriek) ontwierp hiervoor een buitengevel met neo-renaissance elementen. Het werd in 1882 gebouwd en kreeg een zeldzame interieurafwerking die geheel is hersteld.

De ruimten in dit pand zijn vanaf heden te huur! Voor tijdelijke, representatieve kantoorfuncties (dagdeel, dag, dagen), voor diners, voor recepties, als romantisch onderkomen voor een huwelijksnacht, of - in uitzonderlijke gevallen - als tijdelijk woonverblijf voor max. 2 maanden. Wie in 2006 reserveert, krijgt van ons een lidmaadschap van Vereniging Vrienden van Stadsherstel cadeau. Met o.a. 2 à 3 keer per jaar een mooie Nieuwsbrief over de achtergronden van restauraties van Stadsherstel.

Bel Rescura voor meer info: 070 - 362 15 55.
Of download huur-informatie in pdf-document ... klik hier >>
Meer over het pand en de restauratie ... klik hier >>

 
 

Kleurontwerp voor ‘de Architecten Cie.

 
 


De Kleurwinkel timmert hard aan de weg. Helpt architecten daar waar ze qua kleur, werk willen uitbesteden of hun expertise willen verbreden. De Architecten Cie. uit Amsterdam legde de Kleurwinkel de vraag voor een kleurontwerp op onderdelen uit te ontwikkelen en tot een bruikbare presentatie te verwerken. Het ging om de facilitaire units van een groot nieuw kantoorgebouw. Het kleurconcept voor gangen, wanden, vloeren en deuren lag al vast. Bij de facilitaire units-met-sjabloondecoraties moest nog een bijpassend kleurgamma  worden ontwikkeld. Kleurspecialiste Antoinette van de Wal zette de ideeën van het architectenbureau om in een kleurconcept dat paste bij de reeds vastgelegde kleuren. Zij maakte een reeks met unieke kleuren. Die uitwerking is met enthousiasme door het bureau in het geheel geïntegreerd.

 
 

Plafonds om de hele dag naar boven te kijken

 
 


In de Kettingstraat in Den Haag lag op een kwade dag een Jugendstil-ornament in gruzels op de grond. Rescura puzzelde het geheel weer bij elkaar en bracht het ornament weer in nieuwstaat. Er was meer te doen. In een tweede, grotere ruimte ontbrak het middenornament geheel. Het eerste, herstelde ornament werd digitaal nagemaakt, 2x vergroot en daarna met de hand vergroot na-gemodelleerd. Deze oplossing (een vergrote kopie van het voorkamerplafond) kreeg ook de goedkeuring van Monumentenzorg. Beide plafonds hebben nu weer een fraai en passend plafondornament.          

In Rotterdam ontsierden scheuren en bladderende verf een mooi oud plafond. De bewoners verwijderden zelf de verfbladders. Het werd er niet mooier op. Voor het weghalen van de overige verflagen ontbrak bovendien de know how. Rescura nam het werk van de bewoners over: het plafond is weer als nieuw. Geheel gefixeerd, de scheuren hersteld, oude verflagen verwijderd en een professionele afwerklaag opgebracht.

Meer over oplossingen voor particulieren  ... klik hier >>
Printversie van deze nieuwsbrief ... klik hier >>