Rescura in de Tropen            

Plafonds Tropeninstituut met zorg aangepakt

 
 

In 1926 was het bij opening niet alleen het grootste gebouw van A'dam, maar ook qua stijl uniek. Een 'Commissie van Symboliek' had de decorering in 10 jaar voorbereid! Komend jaar restaureert en conserveert Rescura de plafonds die in het verleden met verkeerde materialen zijn behandeld. Dikke oude verflagen - met hier en daar bladders - worden zorgvuldig verwijderd en vervangen voor een strakke nieuwe laag met een spanningsvrij verfsysteem. Waar nodig wordt de ornamentiek aangevuld en bijgewerkt. Bijzonder zijn de afschermdoeken waarachter gewerkt wordt. Ze zijn bedrukt met grote foto's op het oorspronkelijke plafond erachter. Bezoekers zien de steigers niet en krijgen een impressie van wat tijdelijk aan het oog is onttrokken (de geprinte doeken zijn voor de duidelijkheid op de foto even met kleur omkaderd, daarachter staan onzichtbaar de steigers).  

 
    Kleurwinkel in Residence  

2x artikel en actie: de Personal Colour Box

 
 

De Kleurwinkel staat met een mooi artikel in het jubileumnummer van 20 jaar Residence.  Een 2e artikel volgt binnenkort. Antoinette van de Wal vertelt over haar kleuradvieswerk voor bedrijven en particulieren. Verder kunnen geïnteresseerden inschrijven voor een Residence-actie: een kosteloos persoonlijk kleuradvies van Antoinette. Daarbij wordt een Personal Colour Box samengesteld: een individuele kleurenstaalkaart die helemaal aansluit bij het eigen, innerlijk kleurenpalet van de gelukkige.
Artikel niet gelezen? Download als pdf ... klik hier >>

Er volgt nog een 2e artikel over de restauratie van Reguliersgracht 63 en de Silberlingcollectie in een volgend nummer van Residence.

 
   Rescura onderzoekt ...  

Kleuren Gesamtkunstwerk kerk Andijk

 
 

De gereformeerde kerk in Andijk wordt samen met haar bijgebouwen gezien als een Gesamtkunstwerk van architect Egbert Reitsma. Bouwwerk, interieurvormgeving en -kleurstelling zijn één. Het complex is op dit moment echter toe aan onderhoud en de toren moet gerestaureerd. Het kerkbestuur heeft in samenwerking met Architect Hans Witte aangegeven via een totaalaanpak ook de kleurrijke invulling van Reitsma’s kerkinterieur in ere te willen herstellen. Oude foto's uit 1930 laten zien dat interieur en kleurstelling van zaal en pastorie sindsdien sterk zijn gewijzigd. Aan ons de eervolle taak het verleden via kleuronderzoek terug te halen. De caseïnelaag die werd gebruikt om de gewelfkleuren te versoberen, blijkt gelukkig te kunnen worden verwijderd. Op basis van de onderzoeksresultaten is een restauratieplan opgesteld.

 
   Rescura in Concertgebouw  

U merkt 'het' zodra u binnenkomt

 
 


Na de zomer al in het Concertgebouw geweest? Zo ja, dan heeft u de vernieuwde garderobe gezien. Zo nee, boek dan snel een concert en kijk eens om u heen op de begane grond. Vakantietijd is voor ons traditioneel al jaren concertgebouw-tijd. Deze zomer werd wederom een stuk concertgebouw aangepakt. Werk op de begane grond: de gangen en de garderobe werden geheel in het nieuw gestoken. Daarmee ontmoet je als gast al gelijk bij binnenkomst 'het nieuwe Concertgebouw'. In de vernieuwde garderobe valt het gebogen plafond op omdat dit bij de verbouwing is vrijgelegd: het volgt de onderkant van het podium erboven. Ga eens een avondje uit en bewonder de succesvolle re-styling van de hand van Merkx + Girod.  Meer foto's ... klik hier >>

 
   Rescura ontmoet koningin!  

Koninklijke Wachtkamer na 3 jaar als nieuw

 
 

Na 3 jaar intensief en inventief werken, is de Koninklijke Wachtkamer in A’dam CS in oude glorie hersteld. Het begon met een onderzoek naar de oorzaken van ernstige  vochtoverlast. De dampopenheid van de gevel werd hersteld en nieuwe inwatering werd voorkomen. Moeilijker was de reddingsoperatie van de unieke muurschilderingen van Georg Sturm. Rescura haalde ze met stuclaag en al los van de muur, conserveerde de schilderingen en plaatste ze later terug op de herstelde muur. Een hoogstandje! Daarna volgde de restauratie van de schilderingen, de inventarisatie van het interieur met zijn vele kunstvoorwerpen, het onderhoud en de restauratie van de houten lambriseringen, meubels enz. Tot onze vreugde is dit bij de koningin niet onopgemerkt gebleven en heeft ze de handen van de mensen die dit kunststukje verricht hebben zelf willen schudden. Een heel eervolle en geanimeerde ontmoeting!

 
   Rescura 15 jaar: bedankt!  

Staat u er ook zo mooi op?

 
 


15 jaar Rescura werd 31 mei feestelijk gevierd in de Amstelkerk in Amsterdam. Een inspirerende, feestelijke dag. Met een bijzondere gast die vanuit zijn fantasierijke bootje de zonovergoten Reguliersgracht wist om te toveren in een vrolijk muzikaal toneel. Bij deze willen we iedereen bedanken die bij deze feestelijke bijeenkomst aanwezig was. Daarmee werd het een onvergetelijk feest voor ons.

We hebben een mooie portretgalerij op internet gezet. Kijk ook even of u op de foto staat en bevalt de foto, print hem uit ... klik hier >>


 
   Rescura in A'dam Osdorp   Mozaïek Sjollema herplaatst en aangeheeld  

 

Al 1x eerder was Rescura ingeschakeld bij de herplaatsing/restauratie van een 'kunstwand': de Dolf Henkes wand in Rotterdam. Op de foto hiernaast gaat het om een mozaïek uit de jaren 50, gemaakt door Joop Sjollema. De wand stond in een school in Amsterdam Osdorp, hij is recent verplaatst naar een AH-filiaal in Osdorp ! Muur inclusief mozaïek. Weet je in ieder geval zeker dat hij vaak gezien wordt. De gehele mozaïek werd door ons gereinigd en ontdaan van cementsluier en verfspatten. Verder werden beschadigingen aan andere delen en tegels onzichtbaar hersteld. Wat erg stoorde was de plek waar in de school een deur in de muur had gezeten (zie foto links). Rescura werkte de deur weg: in bijpassend bruin waarin voegjes (als in het mozaïek) werden nagebootst. Deur exit, en Sjollema begint aan een eervol tweede leven!