Achtergrond Info

>> Terug naar Nieuwsbrief 16
>>
Startpagina Projectvoorbeelden
>> Volgende
                                                                                                                                                                                 Pagina 1 van 1

Filmzaal Cinema Parisien Amsterdam (1910) herplaatst in 'De Filmhallen'
In 2012 ontmantelden we de filmzaal, in 2014 bouwen we hem weer op in de Hallen2 jaar geleden schreven we er al over: het ontmantelen, coderen en opslaan van de filmzaal van filmpionier Jean Desmet. De zaal was toen al verplaatst van de Nieuwendijk naar het Vondelpark. Het fraaie art deco-ontwerp was daar jarenlang in gebruik bij het Filmmuseum in het Vondelparkpaviljoen maar kon daar niet blijven.Dus vroeg men ons het geheel te demonteren (zie 2e kleurenfoto) en ging de hele inrichting in 2012 in de Eye in opslag. Daar wachtte 'de Parisien' op een mooie nieuwe bestemming.


Links een historische foto van Cinema Parisien op de Nieuwendijk in A'dam met de oorspronkelijke zaal. De bioscoop – een van de oudste van Nederland – werd in 1910 geopend door filmpionier Jean Desmet. Het theater sloot in 1987, waarna Desmets kleindochter Ilse Hughan het interieur van historische waarde van de ondergang redde.

In overleg plaatste men Desmets ‘klein Tuschinski’ toen tijdelijk in een tweede zaal in het toenmalige Filmmuseum in het Vondelparkpaviljoen. Zoals u weet kreeg dat museum een schitterend modern onderkomen op Noord: de Eye.

In het nieuwe Eye-gebouwbleek geen ruimte voor een herplaatsing van het waardevolle filmzaalinterieur dat sinds 2011 een plaats op de UNESCO Werelderfgoedlijst had weten te veroveren. Dit was indertijd de eerste optie om de zaal voor Amsterdam te behouden. Die viel dus af, tijd voor plan B ...

Zomer 2012. Nog geen plan B. H
et interieur werd daarom zekergesteld in stevige opslagkisten en verlaat hier per vrachtwagen het Vondelpark richting opslag in de Eye.

Augustus 2014: plan B is uitgewerkt. 'De Parisien' komt gelukkig weer uit de mottenballen. Het krijgt een plek in de nieuwe Filmhallen in Amsterdam. Dit wordt het nieuwe bioscoopcomplex in de voormalige tramremise van Amsterdam-West.

In één van die zalen zal ook het Parisien-interieur uit 1910 in oude luister herrijzen. Er moet wel nog het een en ander gerestaureerd worden na plaatsing. Na de zomervakantie 2014 beginnen we met enthousiasme aan dit 'project-met-een-happy-end'.

Dit is de plek in de Filmhallen aan het Amsterdamse Bellamyplein waar de Parisien-zaal gaat komen. Er is besloten het oorspronkelijke Parisien-interieur te herplaatsen in zaal 7.  Alle negen zalen van De Filmhallen krijgen een karakteristieke aankleding, met het interieur van Parisien als pronkstuk.

Blijf dit volgen, we houden u op de hoogte!

Het eindresultaat, ga er eens heen. Een juweeltje ...

>> Terug naar Nieuwsbrief 16
>>
Startpagina Projectvoorbeelden
>> Home