Achtergrond Info


>> Terug naar Nieuwsbrief 10
>>
Startpagina Projectvoorbeelden
>> Volgende
                                                                                                                                                                                 Pagina 1 van 1

Pest- en Dolhuys, Haarlem
15 meter lange schildering Regentenkamer compleet gerestaureerd                                                                                     

 

Rokende regenten, een walmende open haard: de enorme beschilderde wandbespanning van de Regentenkamer van het Pest- en Dolhuys in Haarlem heeft in 250 jaar heel wat te lijden gehad! U ziet op de foto hoe droevig het erbij hing vóór de restauratie. Vooral bij de deuren in de schildering. Niet eerder ontfermde iemand zich in die 250 jaar over het bobbelende gescheurde en vervuilde doeken die midden 18e eeuw oor Jan Augustini (1725 Groningen - 1773 Haarlem) geschilderd zijn . Rescura werd gevraagd de gehele stijlkamer in oude glorie te laten herleven: de Regentenkamer wordt na restauratie onderdeel van museum Het Dolhuys.

 

Vanwege de enorme omvang en toegepaste schildertechniek vroegen we de gerenommeerde restauratrice Hetty van Eeghen de leiding over de restauratie van het zwaar verwaarloosde doek op zich te nemen. Samen met Antoinette van de Wal werkt zij al enige tijd aan de herleving van een oud-testamentisch tafereel over  3 wanden en meerdere deuren. Restauratie van de vloeren, lambrisering en plafond komen later  aan bod. Medio 2009 is de restauratie afgerond en kunt u zelf eens kijkje gaan nemen.

Op de foto links ziet u de voorbereidingen voor het afnemen van het grote doek.  Vier van de vijf beschilderde deuren in het doek zijn hier al weggehaald

 

 

 

Het zorgvuldig van de muur afnemen van een smalle strook schildersdoek naast één van de vijf deuren. De deuren zelf zijn ook met linnen beplakt en met olieverf beschilderd. Vormen één geheel met het Elias-tafereel van het doek.

 

 

 

 

Hier liggen de afgenomen doeken klaar voor transport en restauratie. De restauratie vindt elders plaats.

 

 

 

 

Eenmaal van de muur en uitgerold op de restauratietafel blijkt hoe ernstig het doek is beschadigd en hoe provisorisch eerder herstel soms is uitgevoerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

Restauratrice Hetty van Eeghen aan het werk: het schoonmaken van een schildering op één van de deuren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antoinette van de Wal bezig met de restauratie van een andere zwaar gehavende deur uit de Regentenkamer.

 

 

 

 

Het zijn de handen die het moeten doen: secuur en met kennis van zaken.

 

 

 

 

Kleuren analyseren en kunnen mengen, daar gaat het om als ontbrekende delen moeten worden aangevuld.

Het werk vordert gestaag: de deurschilderingen zijn mei 2009 al helemaal gereed! Vergelijk dit resultaat eens met de begintoestand van dit deurpaneel
3 foto's hoger!

 

 

De restauratie wordt op de voet gevolgd door filmmakers Machiel Amorison en Henk Maurits. Onder de titel 'Achter het behang' wordt het restauratieproces prachtig in beeld gebracht. Klik hieronder op 'Klik hier', vervolgens op het kopje 'Documentaires' om de eerste 2 afleveringen te bekijken. Een echte aanrader! >> Klik hier voor films!

>> Terug naar nieuwsbrief 10
>>
Startpagina Projectvoorbeelden
>> Home