De oorspronkelijke 5 geschakelde panden van 'Het Logement'
(Algemeen Rijksarchief, Den Haag)
Een eerste ontwerptekening van de nieuwe voorkant
van het pand (Algemeen Rijksarchief, Den Haag)
Eindsituatie na restauratie van kamer L208,,medio 2020.
Alle eindresultaten zien? Klik hier >> |
|
Historische plafonds uit de 18e eeuw
___________________________________________
In 1736 startte een grote verbouwing van enkele geschakelde panden aan het Plein in Den Haag in opdracht van de stad Amsterdam. Het ging hier om 'Het Logement van de Heren van Amsterdam'. Die 'Heren' waren de afgevaardigden van de stad Amsterdam, die in de Staten-Generaal van de Zeven Provinciën zitting hadden, en die voor dit werk steeds voor enige tijd in Den Haag verbleven. 'Even' voor overleg met de trein op en neer naar Den Haag was er in die tijd nog niet bij. In 'Het Logement' verbleven op deze manier dicht bij het Binnenhof.
Voor 'de Heren' werd een voornaam en rijkelijk gedecoreerd pand ontworpen. Na 6 jaar, in 1742, werd het opgeleverd. De Haagse meesterstucadoor Carlo Laghi verzorgde de ornamentale plafonds in Louis XIV- en Empire-stijl.
Anno 2019 bleken deze historische stucplafonds echter onverwacht dringend aan restauratie toe: Rescura maakte een plan, voerde het uit en leverde ze eind 2020 in nieuwe luister op. Hiermee zijn de 6 ornamentale plafonds van 'De Heren' weer voor zeker 150 jaar veiliggesteld.
Tegenwoordig onderdeel van Tweede Kamer
___________________________________
Ineens was snelle actie geboden: april 2019 werd Rescura onverwacht gebeld om een kijkje te komen nemen bij een verzakt plafond in kamer L214: een noodsituatie, zo bleek. Het gebouw was inmiddels in gebruik door de Tweede Kamer. De kame rbleek 100% onveilig, evenals de plafonds in 4 andere kamers, plus een gang en halletje. Ze hadden gevaarlijke en zorgelijke gebreken.
Hoe konden die plafonds plots zo slecht zijn? 'Het Logement' was immers recent in 2003-2004 nog gerestaureerd toen het geschikt gemaakt werd voor gebruik door de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Tijdens die renovatie werden de plafonds door derden echter slechts overgeschilderd, helaas zónder verdere specialistische inspecties of ingrepen aan de plafonds.
Rescura maakte aansluitend met spoed een herstelplan en kreeg vervolgens van de RVD de opracht om de zes plafonds te restaureren. Het pand is eigendom van de Staat der Nederlanden en wordt beheerd door het Rijksvastgoedbedrijf. We startten in oktober 2019 en konden de werkzaamheden in december 2020 afronden.
December 2020: zes plafonds weer als nieuw!
____________________________________
Met dit project hebben wij weer een heel mooi werk mogen realiseren. Onze dank voor de opdracht! Het was een eer om in dit voorname Haagse pand deze prachtige historische plafonds weer voor lange tijd te mogen veiligstellen. Velen kunnen in de nabije en verre toekomst hierdoor weer van dit mooie culturele erfgoed genieten, en ... de kamerleden kunnen zonder 'gevaar van boven' weer veilig hun werk doen.
De werkzaamheden van het afgelopen jaar verliepen voorspoedig, en grotendeels volgens plan. Dit afgezien van een onverwachtse invloed van buitenaf: de Corona-pandemie. Deze zorgde voor een gedwongen bouwstop van week 12 t/m week 24, waarna wij het werk weer hebben opgepakt en volgens plan konden afronden.
|