Achtergrond Info

      
  >> Startpagina Projectvoorbeelden
>> Begin
Pagina 3 van 3 

           Vervolg 'Plafondsschades en duurzaam herstel'

 

Oorzaak nummer 4 zijn veranderende drukspanningen in een plafond. Dergelijke drukveranderingen kunnen veroorzaakt worden door veranderingen in de zetting van een pand-als-geheel. Bijvoorbeeld door verzakking. Het plafond komt dan onder te grote druk te staan en gaat scheuren. Vaak komen er dan ook vochtproblemen bij: scheuren in buitenmuren en dak zorgen voor inwatering en dus voor   vochtschades. Een dubbel probleem.

Het Amsterdamse plafond hierboven bleek niet meer trilling-proof. Trillingen bij werkzaamheden elders waren de druppel die de emmer deed overlopen. Het plafond raakte instabiel en kreeg tal van scheuren. Rescura fixeerde de losse delen en begon een hersteloperatie: de schade is blijvend onzichtbaar gemaakt. Op de rechterfoto ziet u al een deel van het resultaat. Beschadigde details van het stucwerk worden hier met vaardige handen exact nagevormd.

 

Er wordt wat 'opgeknapt' in oude huizen: verlaagde plafonds aangebracht, nieuwe leidingen voor elektriciteit gelegd, water en gas, centrale verwarmingsbuizen aangebracht. Hier 2 voorbeelden van hoe dat fout kan gaan. Voorbeelden die laten zien hoe nonchalant - vooral eind vorige eeuw - soms met historische elementen wordt omgegaan. Twee voorbeelden ook, die nog te herstellen zijn. Dit soort historische 'misstappen' maken wij graag ongedaan. Panden-van-weleer krijgen daardoor hun allure, identiteit en stijl weer terug. Een belangrijke, blijvende meerwaarde voor hun bewoners.

 

Is een deel van het plafond naar beneden gekomen (of op andere manier verdwenen) dan lijkt een een geornamenteerd stucplafond vaak voorgoed verleden tijd. Maar gelukkig is dat niet zo. Op deze pagina’s het bewijs met vele voorbeelden. In de meeste gevallen zijn de ornamenten beschadigd en de sierlijsten gebroken. Rescura reconstrueert deze verdwenen delen aan de hand van de resterende vormen op het plafond zelf. Van stukken die nog in takt zijn, maken we professionele afdrukken. Die worden gebruikt als gietmal voor de ontbrekende delen. Ook worden in veel gevallen de stucvormen door ervaren meester-stuccadoors vrij met de hand, direct op het plafond, nagevormd. Een mooi restauratieresultaat van een rijk gedecoreerd plafond ziet u op de rechterfoto .

Voordat het stucwerk wordt hersteld, zorgt Rescura ervoor dat alle loszittende delen duurzaam worden vastgezet aan de dragende plafondconstructie. Een dergelijke fixatie voorkomt dat er elders nog stukken kunnen verzakken. Terugkerende scheuren behoren daarna tot het verleden.

  Hierboven een stevige aanpak van een zeer beschadigd plafond. Het is allemaal weer als nieuw met behoud van historische waarde en sfeer. Opdrachtgever: een particulier uit Rotterdam - pand: aan de Heemraadsingel  

 

 

Hierboven geen schadegeval maar een upgrade, u zag het plaatje al op een eerdere pagina. De living van een mooi appartement in Amsterdam met een totaal onbewerkt en vlak plafond, kreeg dankzij de Silberling-collectie een plafond-in-stijl.

 

                >> Beginpagina 'Rescura voor Particulieren             
                >> Voorbeelden 'Rescura voor Particulieren
                >> Naar startpagina Projectvoorbeelden                  
                >> Printversie (pdf) van deze pagina's

                >> Home