Achtergrond Info


>>
Terug naar Nieuwsbrief 10
>>
Startpagina Projectvoorbeelden

>> Volgende
                                                                                                                                                                                 Pagina 1 van 1

Stadsherstel Amsterdam en Rescura slaan handen ineen
Haarlems tempeltje krijgt tweede leven                                                                                  

Je noemt het een folly: een romantisch bouwsel, meestal eind 19e eeuws, neergezet op een mooi landgoed. Ruïnes, grotten, watervallen, schijnkapelletjes - dat soort zaken - waren in fraaie landschapstuinen indertijd populair. In Haarlem staat aan de Wagenweg op een ex-landgoed (inmiddels openbaar gebied) zo’n zwaar vervallen folly. Een betonnen tempeltje uit 1924. Een kopie van een oud Italiaans Diana tempeltje, indertijd in Italië in gebruik voor een Moment Alleen met je Geliefde God.

 

Al ruim 25 jaar dubt men over sloop of herstel van het door betonrot kapotgevreten bouwseltje. Er zat ooit een betonnen dak op, inclusief een Poseidon-achtig beeld. De tand des tijds heeft deze folly niet ongemoeid gelaten.

Dit voorjaar sloegen Stadherstel Amsterdam en Rescura de handen ineen en besloten zich voor dit pareltje in te zetten. Ze lieten experts onderzoek doen en plaatste uit voorzorg een tijdelijke ondersteuning en afdekking. Met resultaat! Het bleek goedkoper het tempeltje te restaureren, dan een kopie te plaatsen (dat was de optie waar men tot nu toe aan dacht).

Verder zijn er interessante educatieve opties om het herstelde tempeltje door het nabijgelegen lyceum te laten adopteren. Daar zijn serieuze plannen voor uitgewerkt. De gemeente heeft enthousiast op deze reddingsactie gereageerd, maar moet het actieplan op het moment dat we dit schrijven (september 2009) formeel nog accorderen.

 

Vooruitlopend hierop heeft Rescura het bouwval gestut en ingepakt zodat het cement al goed kan drogen.  We hopen onze reddingsactie voor de winter, kou en vorst te kunnen starten. U hoort er nog van.         


>> Terug naar Nieuwsbrief 10
>>
Startpagina Projectvoorbeelden
>> Home