Achtergrond Info


Reportage-pagina

Werk onderweg: wandschildering Henkes, van Pernis naar Rotterdam

>> Startpagina Projectvoorbeelden
>> Home

In de oude Caltex-raffinaderij in Pernis bevond zich al jaren een Henkes.
In de 50-er jaren geschilderd op de wand van de kantine in de
raffinaderij. Op de schildering: Neerlands eerste Nobelprijswinnaar, de scheikundige Jacobus Henricus van 't Hoff. Ook zijn revolutionaire raffinage-formule staat links op de schildering afgebeeld.

10 jaar geleden verdween de raffinaderij. Enthousiaste medewerkers van Nerefco werkten met ICN aan een plan voor herplaatsing van de muurschildering elders.

De Hogeschool Rotterdam bleek een uitgelezen locatie voor herplaatsing van 'de muur'. Hier zouden duizenden jongeren met Henkes werk kennis kunnen maken.

Met de sponsoring van vele bedrijven en instellingen kon de verplaatsing  van muur-en-schildering gerealiseerd worden. Chain restauratie-advies kreeg de opdacht de feitelijke herplaatsing te organiseren.

Van Eesteren was een van de hoofdsponsors. Mourik stelde belangeloos een kraanwagen beschikbaar. Smit Tak stuurde even 'een bootje' voor vervoer over water!

De schildering werd in twee delen gezaagd en ingepakt. Een avontuurlijke reis landinwaards begon. Zou Henkes ooit tijdens het schilderen van dit werk hebben kunnen vermoeden dat zijn creatie nog eens zo'n avontuurlijke tocht zou maken?

Twee slepers, een 60.000 tons kraanschip kwamen er aan  te pas om 'Henkes' richting Kralingen te brengen.

Ook bij de plaatsing in de school was een zeer grote kraan nodig om de gevaartes over een gebouw, door het dak, in het atrium van de Hogeschool te plaatsen.

Missie geslaagd: 20.000 kilo muur-met-kunstwerk, een ode aan de Nederlandse Nobelprijswinnaar Van 't Hoff, staat onwrikbaar op z'n nieuwe, definitieve plek: het atrium van de Hogeschool, locatie Kralingen.

Een volgende fase is hier al weer afgerond: de restauratie van het werk door onze restaurateurs. Deze foto is genomen op 16 december 2005. Die middag kon de wand-met-schildering door burgemeester Opstelten feestelijk aan de Hogeschool worden overgedragen. Van de breuklijn van de twee delen was niets meer te zien. De vlekken en beschadigingen behoren tot het verleden.  Verder is de muur ook aan de zijkant mooi afgewerkt, kreeg een sokkel en een mooi en veilig hekwerkje ervoor. Antoinette van der Wal en Tineke Heiser, de restaurateurs van Rescura, leverden een bijzondere prestatie. De gemengde technieken die Henkes gebruikte, maakten de klus tot een zeer gecompliceerde. Het resultaat is geweldig ..... Henkes herleeft in Rotterdam!


>> Bekijk hier
een spectaculaire videoclip over de redding, herplaatsing en
      restauratie. Er is ook een langere, hoge resloutieversie op DVD,
      belangstellenden kunnen hiervoor contact met ons opnemen.

>> Meer over de restauratie zelf: pagina volgt na  december 2005

>> Henkes-restauratie in de Kuip
>>
Startpagina Projectvoorbeelden
>> Home