Achtergrond Info


>> Terug naar Nieuwsbrief 10
>>
Startpagina Projectvoorbeelden
>> Volgende
                                                                                                                                                                                 Pagina 1 van 1

Vredespaleis, Den Haag
Bijzondere schoonmaak en renovatie van houtwerk, natuursteen en stucwerk                                                                                    

 

 

 

Rescura was zomer 2008 weer actief in het Vredespaleis: enkele jaren geleden deden we er al een proefrestauratie. Met een zeer strakke planning moesten nu In 6 weken tijd de grote rechtzaal, de wachtkamer en het trappenhuis gereinigd en restaureerd worden.

 

 

 

 

 

Het prachtige houten plafond van de rechtzaal (foto is van na de restauratie!) was in een periode van 40 jaar vervuild, beschadigd en aangetast door lekkage. Tijd voor een grondige aanpak. De ergste verminking van de zaal waren de akoestische platen op het plafond die op de vlakken waren gespijkerd en die de fraaie 26 cm diepe cassettes aan het oog ontrokken. Op de foto ziet u het plafond zoals het 1913 door de makers was bedoeld: een statig en fraai hardhouten plafondgewelf.

 

Op deze foto ziet u het plafond tijdens het verwijderen van de akoestische platen: op de voorgrond zitten ze er nog, in de achtergrond zijn de mooie trapezium-vormige cassettes die het plafond een bijdondere diepte geven weer te zien.

Dankzij een zeer efficient steigerplan van Rescura-dochter PSB Steigers kon het werk zelfs één week eerder worden afgerond. Tot vreugde van de opdrachtgever: er stonden direct aansluitend op de restauratie al weer rechtzittingen in de zaal gepland.

 

 

 

De natuurstenen wanden werden door ons eerst helemaal afgezogen en daarna met monoclean behandeld.  Dit is een bijzondere en zeer effectieve methode om natuursteen echt goed schoon te krijgen. Hierbij wordt een natuurlijke rubber coating op de wand aangebracht, welke na droging als een vel van de muur kan wordt gestroopt (zie foto). Daarbij blijft alle vuil aan het rubber kleven.

Vraag Rescura naar de mogelijkheden voor diepe natuursteenreiniging want deze techniek geeft een zeer bijzonder goed resultaat.  

 

 

Verder werden de vier glas-en-lood-ramen gereinigd van een dikke laag vuil en drap. Het effect was meteen merkbaar: het zorgde voor 50% meer lichtinval in de zaal! De 6 gigantische kroonluchters werden eveneens gereinigd: met plumeau, hogedruk reiniging en het handmatig wassen van onderdelen. De zes lampen flonkeren nu weer als nieuw. Daarna werd het houten balkon nog gereinigd en in de was gezet.

 

 

 

 

 

 

In de wachtkamer of antichambre die ook werd opgeknapt, bleek 20% van het stucwerk los te zitten van muur en plafond. Het hing nog aan elkaar, maar bij aanraken zou het breken en kapotvallen. De loszittende stuclagen werden via injectering gefixeerd zonder ze te verwijderen. Ontbrekende stukken werden aangevuld en bijgeschilderd. Ook hier werd het steen met monoclean gereinigd.

 

 

 

 

 

Ten slotte werd het trappenhuis gerenoveerd. Natuursteen werd gereinigd, stucvlakken hersteld en waar nodig herschilderd. Een torentje in het trappenhuis werd geheel gestuct.

 

Bij deze restauratie bleek weer eens hoe kwetsbaar natuur- en zandsteen is voor verkeerde behandeling. Op meerdere plaatsen waren lelijke plekken op de muren ontstaan door eerder onkundig schoonmaakwerk. Daarbij was met water en/of met vloeibare ‘schoonmaakmiddelen’ gewerkt. Het effect is averechts: het vuil trekt dieper in het steen en je krijgt het daarna helemaal niet meer schoon.

Laat de reiniging van natuur- en zandsteen dus over aan professionals: zij krijgen deze materialen met kennis van zaken weer als nieuw.  Bel voor meer info met Rescura: 070 - 362 15 55.

 

>> Terug naar nieuwsbrief 10
>>
Startpagina Projectvoorbeelden
>> Home