Achtergrond Info


>> Terug naar Nieuwsbrief 10
>> Startpagina Projectvoorbeelden
>> Volgende
                                                                                                                                                                                 Pagina 1 van 1

Rescura bestrijdt zoutvorming met integrale aanpak
Veel kerken hebben last van 'zouten der aarde'                                                                                   

De Noorderkerk (zie foto's) en de Nieuwendammer Kerk in Amsterdam hadden er veel last van: zoutvorming die het stucwerk in plakken van de muren doet vallen. Dat komt bij veel kerken voor, vooral gerestaureerde! Rescura lost het probleem in beide kerken op. Wat is er aan de hand?

Begin vorige eeuw is in de metseltechniek de kalkmortel vervangen door het veel hardere cement. Een slechte zaak. Het sluit muren aan de buitenzijde te radicaal af  en creëert bovendien door de hardheid scheurtjes in de stenen. Regenwater krijgt daardoor nog meer kans om in de muur door te dringen.

Eenmaal in de muur zoekt het water de weg van de minste weerstand en dat is richting de warme binnenkant van de muur. Daar ontstaat bij veel verdamping een laagje zout. Dat kun je zo weg borstelen, ware het niet dat er meestal een stuclaag op de stenen zit.

Het zout drukt de hechting van de stuclaag weg, het stuc laat los en valt uiteindelijk naar beneden. Door het cement uit de voegen weer te vervangen voor natuurlijke kalkmortel wordt het probeel al deels aangepakt. Tegelijkertijd vervangen we aan de binnenzijde deoude stuc- en verflagen voor speciale natuurlijke en ademende lagen. De combi van deze acties zorgt voor een goede oplossing vna het probleem.

Ook problemen met zouten en loslatende stuclagen?
Vraag vrijblijvend advies: 070 - 3621555.


>> Terug naar Nieuwsbrief 10
>>
Startpagina Projectvoorbeelden
>> Home