Spectaculaire herplaatsing muurschildering

 
 


Na de Dolf Henkes-restauratie in de Kuip, is Rotterdam recent weer ‘een Henkes’rijker. In het atrium van de Hogeschool Rotterdam (locatie Kralingse Zoom) wordt op 16 december door burgemeester Opstelten de compleet gerestaureerde ‘Van ’t Hoff-muurschildering’ uit Pernis aan de Hogeschool overgedragen. De wand heeft sinds de 50-er jaren de kantine van de Caltex-raffinaderij gesierd. Die raffinaderij is weg en dankzij medewerkers van Nerefco werd het ICN in de arm genomen en de muurschildering gered. Hij werd in tweeën gezaagd en op spectaculaire wijze naar de Hogeschool vervoerd. Hij was zwaar vervuild, flink beschadigd en deels overgeschilderd. Ook de in tweeën gezaagde delen moesten na restauratie weer één lijken. Rescura nam dit precisiewerk op zich. Met succes!

Meer over: het transport ... klik hier >>, de restauratie  ... deze pagina volgt na de overhandiging op 16 december 2005.  

 
 

Glorie uit de textieltijd vervolmaken

 
 

Voor een particuliere opdrachtgever restaureerde Rescura in Tilburg een statige directeurswoning. De woning staat op een plek waar eens de textielindustrie bloeide. Dankzij het Rescura Silberling Concept konden twee belangrijke kamers zónder stucplafonds, van passend stucwerk worden voorzien. Uit de  Silberling-collectie met zijn talloze originele moedermallen, werd  een 100% stijlzuiver en passend plafondontwerp samengesteld. Voor deze fraaie woning aan de Sint Josephstraat werden de verschillende ornamentonderdelen eenmalig afgegoten en geplaatst.

Meer over Rescura Silberling Concept ... klik hier >>
Meer voorbeelden Rescura voor Particulieren ... klik hier >>

 
 

Toren van Vreeburg gerestaureerd

 
 

Op een Romeinse terp in Wassenaar heeft eeuwenlang een uitkijktoren gestaan. In de 18e eeuw werd deze helaas afgebroken. In de 19e eeuw stond hij er echter weer: als nieuw! Ter ere van een belangrijk huwelijk had men hem exact in stijl herbouwd. De huidige eigenaar (ook een particulier) gaf Rescura de eervolle opdracht de toren op te knappen. Het stucwerk werd gerestaureerd, metselwerk werd ingeboet en waar nodig vervangen.De buitenkant kreeg een zoutbestendige pleisterlaag. En tot slot werden de gevels met Keim Granital in kleur gezet. Een eervolle opdracht in samenwerking met Kees van Harmelen van HVE Architecten. Dankzij deze restauratie kan er weer vele jaren uitgekeken worden over het mooie, groene Wassenaarse landschap.     

Meer voorbeelden Rescura voor Particulieren ... klik hier >>

 
 

Pand krijgt allure en ... Estlandse nationaliteit

 
 


Niet eerder schreven we er over, sinds een 10-tal jaren ontwikkelt Rescura monumenten in eigen beheer. Zeestraat 92 in Den Haag is zo’n pand. Toen het werd aangekocht, was het zwaar verwaarloosd. Het goede nieuws was echter dat in geen 100 jaar ook maar iets was vernield of ‘opgeknapt’. Geen toevoegingen, geen ‘moderniseringen’, een maagdelijk oud pand. Het geheel werd in stijl opgeknapt. Bestaande h historische onderdelen werden in stijl gerestaureerd. De Kleurwinkel verzorgde het totale kleurconcept, met historische afwerkingen en technieken. Nieuwsgierig? Informeer!

Het pand kreeg ook een bestemming-op-niveau: de ambassade van Estland zal er intrekken: Zeestraat 92 wordt Estoniaans grondgebied.
      

 
 

Restauratie oude Stadhuis Den Haag

 
 


Het oude Stadhuis van Den Haag ligt in hartje centrum. Vlakbij het Buitenhof, op de Groenmarkt achter de Grote of St. Jacobs Kerk. Het bestaat uit gebouwen in 16e en 18e eeuwse stijl met een mooie historische toren. Komend jaar zal Rescura hier een flinke interieurrestauratie uitvoeren. Het historische stucwerk uit de periode 1740-1750 wordt gerestaureerd, houtwerk wordt beschilderd (deels met houtimitaties), in de gangen wordt gemarmerd en op sommige plekken verguld. Verder zal de zoutuitslag van enkele muren worden weggehaald. Een prachtig werk in opdracht van Koninklijke Woudenberg Ameide.

 

 

'Restauratie-trein' weer op gang gekomen

 
 

Bekijken we 2005 door onze ‘achteruitkijk-spiegel’, dan zien we na een haperende start, de ‘restauratie-trein’gelukkig weer op snelheid komen. Sinds de tweede helft van het jaar worden er in onze branche weer meer plannen gemaakt en restauraties aanbesteedt. Men gaat de toekomst weer met energie tegemoet. Terecht.

Wij wensen iedereen met een hart-voor-cultureel-en-historisch-Nederland toe dat die trend in 2006 flink door zal zetten. En verder hopen we dat u rond de feestdagen qua inspiratie en nieuwe krachten weer helemaal bij kunt tanken. Op naar een dynamisch nieuw restauratiejaar!

P.S. van 24 december tot 8 januari is ons kantoor gesloten

Printversie van deze nieuwsbrief ... klik hier >>