We gaan naar Zandvoort ...     

 ... naar een stationsrestauratie 'aan zee'!

 
 

De restauratie van Station Zandvoort is in volle gang! Het casco van dit rijksmonument uit de jaren ’20 wordt door Metselgoed (onderdeel Rescura) geheel gerestaureerd. Dit houdt in: het schilderwerk, het metselwerk, vernieuwen kozijnen, asbestsanering, zink- en loodwerk, alles wordt grondig aangepakt. De zoute zeewind heeft aan de zuidwest-kant flinke sporen nagelaten. Aan die zijde zullen we ook het nodige gespecialiseerde natuursteenherstel doen. Ook de drie aan het stationgekoppelde woningen worden gerenoveerd. Bouwadvies Groot Holland begeleidt de renovatie. Najaar 2009 pakt u misschien nog ‘een strandje mee‘, gaat u per trein, en zult u zien hoe het werk geheel is afgerond. Station Zandvoort kan dan weer decennia in oude luister mee.  

 
 Metselgoed: kleinere werken  

 Hoe lang is de Leidse Muur?

 

 

 

 



Naast grotere restauraties als de stations Amsterdam CS, Haarlem en Zandvoort is Metselgoed vaak ook actief met kleinere verbouwingen en restauraties. Voorbeeld is de het herstel van een 150 m lange muur met hekwerk aan de Maresingel in Leiden. De geglazuurde stenen van de muur moeten worden hersteld, beschadigde stenen vervangen en de hoge kolommen, zoals op de foto hiernaast, gerestaureerd. Het hekwerk boven de muur wordt door een ervaren smederij gedaan. Een goed voorbeeld van een kleiner werk dat met alle aandacht gaat worden uitgevoerd.

Vragen over wat Metselgoed voor u kan betekenen? Bel: 070-3621555.

 
 Stijlkamer met fraai stucwerk  

 Na 15 jaar zekeren: stijlkamer herleeft

 
 

15 jaar geleden bracht Rescura in de stijlkamer van Spaarne 11 in Haarlem een ondersteuning van het loslatende stucwerk aan. Om uitvallen te voorkomen. Die steunlatten hebben 15 jaar hun werk gedaan: inmiddels zijn die verdwenen voor mooi, authentiek stucherstel. De stijlkamer wordt dit jaar in ere hersteld. Soms duurt het 'even', maar deduld wordt dus beloond. Ook al duurt dat 15 jaar.

Het Spaarne 11-complex was ooit een van de vele brouwerijen die Haarlem rijk was. Daarna trok het andere bedrijven aan als bewoners: dat was geen beste tijd voor het historisch erfgoed. Het raakte zwaar in verval. Op dit moment wordt het pand omgetoverd tot een eigentijds appartementen-complex met woningen en bedrijfsruimten.

De stijlkamer met Lodewijk XVI-ornamenten wordt geheel gerenoveerd en onderdeel van het bedrijsgedeelte. Het stucwerk en de ornamenten boven de deur blijken ooit gekleurd te zijn geweest. Rescura deed kleuronderzoek en zal het stucwerk nadat het is gerestaureerd, weer in de originele kleurstelling terugbrengen. Hiernaast de stand van zaken. In de volgende nieuwsbrief, meer over deze mooie brouwerij-stijlkamer!

 
   Regentenkamer gefilmd!  

 Bekijk restauratie in 2 korte documentaires!  

 
 

De bijzondere Regentenkamer van het Pest- en Dolhuys in Haarlem bestaat uit een grote, beschilderde wandbespanningen over vier wanden! Sinds vorig jaar april worden de doeken door Rescura minutieus op de tand des tijds heroverd. Vijf vakvrouwen werken al een heel jaar aan de zwaar gehavende doeken.

De restauratie wordt op de voet gevolgd door filmmakers Machiel Amorison en Henk Maurits. Onder de titel 'Achter het behang' wordt het restauratieproces prachtig in beeld gebracht. Een echte aanrader! >> Klik hier voor film!

Meer info in de volgende nieuwsbrief. Eerdere foto's en info: klik hier >> 

 
Oud stucwerk: veilig, mooi?  

Let op: scheurvorming is cruciaal signaal!

 
 

Let op scheurtjes in stucplafonds! De stucmassa’s zijn vaak (te) zwaar voor de doorroestende ijzerdraadjes waaraan ze hangen. Betrouwbare roestvrijstalen verbindingen zijn dé opolossing. Want een scheur is hét signaal dat een plafond verzakt. Scheuren opvullen, is een echte struisvogel-oplossing-met-risico’s. Maar al te vaak komen plafonds - of delen ervan - naar beneden. Door trillingen van wasmachines, stampende pubers, een onverwachte badkamerlekkagge, een verbouwing ... noem maar op. Hiernaast een praktijkvoorbeeld. In opdracht van een particulier. Op de foto is het plafond nog ondersteund, maar op dit moment gelukkig niet meer. Opvallend is dat dit stucplafond kleur heeft. Eind 19e eeuw was dat in de mode. Polychrome plafonds noemt de vakman ze. Ze raakten uit de mode en zijn in later tijden vaak wit overgeschilderd. Dat gaat hier zeker niet gebeuren!
Meer over stucherstel ... >> klik hier.  

 
  Koepeltje wordt gered   Download Plan van Aanpak tempeltje!  

 

'Alles van waarde is weerloos' dichtte Lucebert. Dat geldt zeker voor veel cultureel erfgoed. Te vaak gaat het mis! Maar als mensen met oog voor kwaliteit de handen in één slaan kan 'wat weerloos is' haar waarde weer hervinden. Zo ook het 'Koepeltje Eindenhout' in Haarlem. Rijp voor de sloop vond men jarenlang! Stadsherstel Amsterdam en Rescura zagen wél kansen. Samen met de gemeente en andere deskundigen werd een gedegen plan gemaakt. 1 à 2 jaar heeft de voorbereiding in beslag genomen. Cruciaal is een goed Plan van Aanpak. Klik hieronder en download de pdf van de laatste versie met veel oude foto's. De restauratie van Het Koepeltje is in volle gang (zie foto hiernaast). Later meer hierover.  >> Klik hier voor het plan van aanpak.