Achtergrond Info


>> Startpagina Projectvoorbeelden
>> Volgende
                                                                                                                                                                                 Pagina 1 van 2

Reportage: Oude Stadhuis Den Haag
Veel trompe-l'oeil en ... stuc-chirurgie                                                                                  

Het oude Stadhuis van Den Haag ligt in hartje centrum. Vlakbij het Buitenhof, op de Groenmarkt achter de Grote of St. Jacobs Kerk. Het bestaat uit een 16e-eeuws deel (inclusief de mooie toren) en een 18e-eeuws deel . Rescura voerde begin 2006 in opdracht  van Koninklijke Woudenberg Ameide een flink deel van de interieurrestauratie uit. Het historische stucwerk uit de periode 1740-1750 werd gerestaureerd (zie volgende pagina). Het houtwerk - inclusief de houtimitaties - werd ook gedaan. In de gangen is gemarmerd en op sommige plekken verguld.

Het schilderwerk begon met een uitgebreid kleurenonderzoek naar de oorspronkelijke inrichtingskleuren van de zalen en gangen. U ziet het: er zijn maar liefst 8 lagen overheen gegaan. Deze zaal was dus bruin, groen, crème, wit en levergrijs. Dat moet in de loop der jaren een enorm verschil in sfeer gegeven hebben.

De houtimitaties die als oorspronkelijke laag werden gevonden zijn op stijl en kleurstelling onderzocht en opnieuw aangebracht. Rescura schilderde onder andere de ‘Wachtkamer’ en de ‘Garderobe’. Niet dat deze twee ruimten er ook als wachtkamer en garderobe uitzien. In tegendeel. Het zijn grote en zeer mooie vertrekken. Verder is in het ‘Burgemeestersvertreck’ het daarin aanwezige houtwerk ook met houtimitatie geschilderd.

Hiernaast ziet u de grote omvang van deze houtimitatie-klus: dit is de Wachtkamer. Er wordt hier gewerkt aan de meer dan 2 meter hoge binnenluiken van het vertrek.

Antoinette van de Wal maakte met haar team in deze kamer houtimitaties-op-niveau. Op de foto ziet u nog de okerkleurige voorbewerking als ondergrond voor het feitelijke houten. Hierop wordt de suggestie van eikenhout geschilderd. Je hebt houtimitaties en houtimitaties, deze behoren tot de top in het vak.

U ziet hier een deel van het hoge raam, de opengeklapte luiken, en een deur van een kast. Rondom heeft de kamer nog een betimmering die ook helemaal is gedaan en werden de omlijstingen van de wandbespanningen onder handen genomen.

En zo zag de zaal er na afronding van het project uit.

Een detailfoto van een van de deurposten in de gang. Rond de deuren en deurstijlen zijn hier indertijd mooie wit-marmeren lijsten geplaatst. De deurstijlen waren echter van hout. Geen nood: ons land kende in die tijd een enorme trompe-l’oeil traditie. De houten stijl werd dus zo gemarmerd dat het net leek of deze onderdeel was van de echte marmeromlijsting. Dat was prima gelukt, ware het niet dat vuil en vergeling in de loop der tijd het effect ongedaan maakte. Met dit resultaat: links het echte marmer, in het midden de vergeelde imitatie, rechts een stuk deur. Het echte marmer kon worden gereinigd, de marmering vanwege de vergeelde vernis niet.

Na de behandeling: Rescura herstelde de trompe-l’oeil in volle glorie. Verschil tussen houtwerk en echt marmer is alleen te zien als je het weet.  De marmer-structuren zijn doorgetrokken in het tromp-l'oeil werk

 


>> Meer over Stadhuis Den Haag


>> Meer over plafondrestauraties
>>
Startpagina Projectvoorbeelden
>> Home