Achtergrond Info


>> Startpagina Projectvoorbeelden
>> Begin
                                                                                                                                                                                 Pagina 2 van 2

Reportage: Oude Stadhuis Den Haag
Veel trompe-l'oeil en ... stuc-chirurgie                                                                                          

 

In het stadhuis was het stucwerk uit de periode 1740-1750 toe aan een grondige restauratie. Hiernaast ziet u ‘de lantaarn’ van het stadhuis: een hoge lichtvang met allerlei fraaie versieringen. Vanaf het plein is hij niet te zien. Het is een bovenlicht aan de achterkant van het 18e eeuwse gedeelte van het stadhuis en het verlicht de grote gang in het midden. Centraal in de lantaarn komt een mooie, grote kroonluchter te hangen.

 

De lantaarn was beschadigd en hard toe aan groot onderhoud. In het verleden werden al voor de zekerheid een aantal losse stukken stuc weggenomen. Het resterende stucwerk is toen tijdelijk vastgezet. Het geheel werd er niet beter van. Rescura bouwde een 15 meter hoge steiger in de lantaarn en onze stuc-chirurgen togen aan het werk.

Al het stucwerk werd grondig gecontroleerd en vastgezet. Dit fixeren gebeurde onder andere door het op belangrijke plaatsen nauwkeurig vast te schroeven.

Op andere plaatsen dreigde het stucwerk in stukken uiteen te vallen: hier werd het stucwerk via injectering verlijmd . Daar waar scheuren zaten werden deze duurzaam hersteld.

Verder hebben we een zekere dampopenheid in de ornamenten gecreëerd door eerdere synthetische verflagen op dit stucwerk als het ware open te schuren. Bij de 18e-eeuwse ornamenten werd hiermee tegelijkertijd de detaillering verscherpt (foto hieronder).
 

De eerder weggenomen delen waren indertijd in een doos gestopt met het idee dat ze nog eens konden worden herplaatst. Ze bleken echter geheel verpulverd te zijn: de tand des tijds had haar knagende werk zorgvuldig uitgevoerd. Met deze stucresten was niets meer te beginnen. Gelukkig zijn onze stukadoors dit soort situaties gewend en in staat om op basis van de nog wel aanwezige vormen en versieringen de ontbrekende vormen vrij uit de hand ter plekke na te modelleren. De lantaarn is weer als nieuw!

 

>> Meer over Stadhuis Den Haag


>> Meer over plafondrestauraties
>>
Startpagina Projectvoorbeelden
>> Home