Achtergrond Info
 
 
   
 
 
 
 

Sjabloontechniek biedt nieuwe inrichtingsmogelijkheden: Philipsvleugel, Rijksmuseum A'dam

 
 
 
 
 
   
 

Op zoek naar sprekende wanden en muren? Rescura biedt nieuwe mogelijkheden om muurvlakken een eigen kleur- en vormidentiteit te geven. Met een bijzondere sjabloontechniek waarmee kleine muren maar ook zaalgrote tentoonstellingswanden behandeld kunnen worden. In oude stijl, in moderne stijl en in alle vormen en oplossingen daartussen. In de Philipsvleugel van het Rijksmuseum kreeg Rescura voluit de kans om te laten zien wat er in dit opzicht mogelijk is.

Tot vóór deze tentoonstellingsinrichting in het Rijksmuseum gebruikten we onze speciale sjabloontechniek hoofdzakelijk voor restauraties van historische decoraties. In de Philipsvleugel voor het eerst in een nieuw aan te kleden ruimte. En daar ligt voor de  toekomst nog een zee aan nieuwe mogelijkheden open. Voor representatieve, zakelijke en privé-ruimten.

De sjablonen die voor de tentoonstelling ‘Meesterwerken’ werden gebruikt, waren maar liefst 5,5 meter hoog. Per zaal werd van wand tot wand een patroon ontwikkeld en in banen opgebracht. De uitvoering van de decoraties is per zaal aangepast aan het totale inrichtingsconcept: in een contrast van glanzende en matte verf, in een contrast van dekkende en transparante lagen of in een speciale schakeringen van kleuren. Zo kregen de grote zaal met meesterstukken donkere bruintinten, de ‘poppenhuiszaal’roze tinten.

Ook de meerlaagse Scarpa-techniek werd hier weer gebruikt. Deze kleurtechniek van de Italiaan Carlo Scarpa gebruikten we eerder bij de inrichting van de expositie 'De Glorie van de Gouden Eeuw' eerder in het Rijksmuseum. Twee foyers van het Concertgebouw zijn in 2005 aan de beurt om met sjabloon- en verftechnieken verfraaid te worden.

In genoemde voorbeelden werken onze kleur- en decoratiespecialisten in opdracht van de bekende interieurarchitect Evelyne Merkx, van architectenbureau Merkx+Girod. Ook de grote restauratie van het Concertgebouw ( van 1999 tot 2003) mochten we in samenwerking met haar tot een succesvol einde brengen. Haar ontwerp van de sjabloondecoraties voor de Philipsvleugel is geïnspireerd op 17de eeuwse damast-motieven. De kleurstelling en definitieve kleurcombinaties werden samen met Antoinette van de Wal van Rescura ontwikkeld. Met een inspirerend resultaat. Ga er eens kijken! Deze ‘gelegenheidstentoonstelling’naar aanleiding van de 5-jarige verbouwingssluiting van het Rijksmuseum blijft tot eind 2008 hangen.

Inrichters, architecten, stilisten en restaurateurs biedt de hier gebruikte sjabloontechniek een onbegrensd pallet aan mogelijkheden. Een historische context is daarbij absoluut niet noodzakelijk. Ook eigentijdse patronen, kleuren en vormen kunnen op deze wijze muren tot leven wekken. Laat u inspireren door de mogelijkheden van deze monumentale techniek. Maak gebruik van expertise op kleur- en decoratietechniek. Expertise die in jaren van restaureren en decoreren in de praktijk werd opgebouwd. Kom eens praten, wij denken graag met u mee.

 
 
>> project Grote of Sint Bavokerk
>> project Rijksmuseum
>> project Feijenoordstadion
>> project Rapenburg 65
>> project Sieboldhuis
>> project Regentenkamer
>> project St Gerlachus
>> project Amsterdam CS
>> project Reguliersgracht 63
>> reportage Concertgebouw
>> reportage Henkes-wandschildering
>> reportage Oude Stadhuis Den Haag
>> reportage plafond A�dam
>> reportage particulieren

>> Download printversie achtergrondinfo
>> Geef u op voor digitale nieuwsbrief met projectvoorbeelden

>> Home
>> Omhoog