Achtergrond Info
 
 
   
 
 
  Nederlandse gevel, internationale bewoning.
  Een een schitterende collectie, een schitterend plafond.
  Vergeleken met de Franse stijlen is deze Engelse sober.
   Siebold is de inspirator van heel wat collecties geweest.
   Verflagen hielden broos stucwerk zoals hieronder bijeen.
 
 

Restauratie SieboldHuis:
Adam-plafonds’ in Japanse sfeer

 

Het Rapenburg in Leiden is een goudmijn voor mensen-met-hart-voor-historie. Dat geldt ook zeker voor Rapenburg 19. Hier vindt u het Sieboldhuis. Een groots historisch pand dat sinds de restauratie in een juweel van een Japans cultureelcentrum en museum is omgetoverd. Het Sieboldhuis telt zeven zalen over drie verdiepingen. Ieder met een eigen sfeer, kleurstelling en thematiek. Rescura restaureerde alle historische plafonds en ornamenten: in Engelse Adam-stijl. Een stijl die we buiten Engeland maar zelden aantreffen.

Rapenburg 19 is een oud pand. In de 16e eeuw werden 4 percelen waarop zo’n 100 jaar woningen hadden gestaan samengevoegd tot het huidige perceel. De eerst bekende bewoner van het grote, nieuwe huis was Paulus Buys, een kompaan van Willem van Oranje. Hij kwam hier in 1531 wonen. Begin 19e eeuw kocht Japan-kenner Von Siebold het pand. Daarmee werd de eerste stap gezet voor de huidige bestemming: na de grote restauratie van 2004 werd het ingericht als het eerste Japan Centrum. Een centrum dat uiting geeft aan de jarenlange bijzondere handelsbetrekkingen tussen Nederland en Japan.

Het Sieboldhuis herbergt een uitgebreide collectie topstukken uit het Japan van vroeger en nu: prenten, lakwerk, fossielen, ceramiek, herbaria, munten, kleding, geprepareerde dieren en honderden kunstschatten. Tentoongesteld in een natuurhistorische werkkamer, een stijlkamer, een schatkamer en een landkaartenkamer. Alles werd verzameld door de markante Duitse arts, wetenschapper en top-diplomaat in Nederlandse dienst, Philipp Franz von Siebold.

Von Siebold (1796-1866) heeft er onder andere als diplomaat voor gezorgd dat Nederland 300 jaar lang als enig Europees land een handelsrelatie met Japan mocht onderhouden. Toentertijd dé redding voor het zieltogende VOC. Zijn bijzondere natuur- en cultuurverzamelingen werden het startpunt voor de verzameling van het Volkenkundige Museum van Leiden en tal van musea in andere plaatsen in Nederland en daarbuiten.

Terug naar het pand. Het is opvallend dat het plafond in de grote salon van het Sieboldhuis de Engelse Adam-stijl heeft. De overige plafonds zijn in Louis XIV -stijl. Deze Engelse ornamentstijl kenmerkt zich door veel ruitvormen en strakke lijnen, zoals u op de foto’s kunt zien. De stijl is complementair aan de krullige en overdadige Lodewijk XIV-de stijl die in diezelfde periode op het vaste land in zwang was. Engeland was in die tijd nog echt een eiland-apart, erbuiten werd deze stijl niet zo bekend en zelden toegepast.

De naamgever van de Adam-stijl is Robert Adam, een Schots architect (1728-1792) die o.a. ook bekend is geworden door de ‘Adam Library’. Dit is een beroemd bibliotheek-ontwerp dat aan het eind van de achttiende eeuw erg populair was in Europa. Van het opvallende plafond in de grote zaal van het Sieboldhuis weten we exact wie de ontwerper is: de Engelsman James Wyatt (1748-1813), de toentertijd meest gevierde architect van Engeland.

Een aantal plafonds en ornamenten in het pand stonden voor de restauratie helaas op instorten. Tijd voor ingrijpen. Rescura’s aandeel in de totale restauratie bestond dan ook uit het fixeren van de loszittende plafonds, het weghalen van oude kalklagen en het completeren van de ontbrekende delen aan plafond en ornamenten. Met behulp van mallen en uit de hand gemodelleerde vormen konden de ontbrekende en beschadigde delen van plafonds en rijk versierde schouwen worden aangevuld en mooi worden afgewerkt. De restauratie-als-geheel was in handen van Heijmans IBC.

Eindresultaat van alle inspanningen is een juweeltje van een museum. Ga er eens langs en kijk of u het met ons enthousiasme eens kunt zijn. Klik hier voor bezoekerstijden en meer info over het Sieboldhuis.

 
 
>> project Grote of Sint Bavokerk
>> project Rijksmuseum
>> project Feijenoordstadion
>> project Rapenburg 65
>> project Sieboldhuis
>> project Regentenkamer
>> project St Gerlachus
>> project Amsterdam CS
>> project Reguliersgracht 63
>> reportage Concertgebouw
>> reportage Henkes-wandschildering
>> reportage Oude Stadhuis Den Haag
>> reportage plafond A�dam
>> reportage particulieren

>> Download printversie achtergrondinfo
>> Geef u op voor digitale nieuwsbrief met projectvoorbeelden

>> Home
>> Omhoog