Achtergrond Info
 
 
   
 
 
  Het voormalige Ministerie van Koloniën op het Plein.
   Links de Hoge Raad, rechts het Mauritshuis.
  De Regentenkamer: kosten nog moeite gespaard.
 
  Twee keer het zichtbare deel van de scheur
 
   Duidelijk te zien: doek met tromp l'oeil in het midden.
   Niet te zien: scheur die onder doek doorloopt.
   
 

Regentenkamer
Tweede Kamer-complex:
over de kalf en de put

 
 

Snel reageren op de eerste signalen, kan grote schades later voorkomen. Dat moet het motto van de Rijksgebouwendienst geweest zijn toen ze de scheurvorming in de fraaie Regentenkamer van het voormalige Ministerie van Koloniën zagen. Dit ministerie was tot in de tweede helft van de vorige eeuw gehuisvest aan het Plein, tussen Hoge Raad en Mauritshuis. Tegenwoordig zijn er kantoren van de Tweede Kamer gevestigd. Via interne gangen is het verbonden met het Tweede Kamercomplex.

De Regentenkamer is geen pronkzaal waar zelden iemand komt, maar een veel gebruikte zaal voor overleg. De portretten in de zaal van alle Gouverneurs-generaal van voormalig Nederlands-Indië herinneren aan overzeese gebiedsdelen en vervlogen tijden.

De zaal heeft een polychroom stijlplafond uit begin 19e eeuw. In het midden is het bespannen met beschilderd doek met trompe l’oeil-effect. Er omheen zit veel gedecoreerd lijstwerk. In dit lijstwerk werden helaas de eerste tekenen van scheurvorming en verzakking zichtbaar. Rescura werd ingeschakeld. Na onderzoek bleek de scheurvorming in het stucplafond ook onder het doek verder te gaan.

Besloten werd scheurvorming en verzakking te fixeren om vervolgens de sporen hiervan in het lijstwerk voor het oog weg te werken. Bij het lijstwerk kan dit via geijkte restauratietechnieken voor schilderwerk. Voor het fixeren van het stucwerk onder het doek moet er echter creatief gewerkt worden. Rescura ontwikkelde hiervoor een aanpak waarbij via een ‘chirurgische’ methode ook ónder het doek gewerkt kan worden, zonder grote gaten in het doek te maken of geheel weg te nemen.

Bij veel operaties hoeft in de tegenwoordige chirurgie ‘de buik’ meestal ook niet meer helemaal open. Vergelijkbaar hiermee maakt Rescura in het doek ook slechts kleine ‘operatieopeningen’. Na de ingreep wordt het doek zonder littekens ‘gehecht’ en wordt de scheurvorming onzichtbaar. Zo stelt iedere restauratie weer nieuwe vragen en moet je als restaurateur met kennis van zaken steeds weer unieke oplossingen ontwikkelen. Daarbij is het een goede zaak te weten dat het kalf hierdoor niet meer kan verdrinken en deze put veilig gedempt is.

 
 
>> project Grote of Sint Bavokerk
>> project Rijksmuseum
>> project Feijenoordstadion
>> project Rapenburg 65
>> project Sieboldhuis
>> project Regentenkamer
>> project St Gerlachus
>> project Amsterdam CS
>> project Reguliersgracht 63
>> reportage Concertgebouw
>> reportage Henkes-wandschildering
>> reportage Oude Stadhuis Den Haag
>> reportage plafond A�dam
>> reportage particulieren

>> Download printversie achtergrondinfo
>> Geef u op voor digitale nieuwsbrief met projectvoorbeelden

>> Home
>> Omhoog