In hartje Leiden staat aan een statige gracht een zeer rijk geornamenteerd woonhuis uit de 15e eeuw. Een pand met een voorname bouwgeschiedenis. Rapenburg 65 was ooit het woonhuis van burgemeesters, jonkheren, hoogheemraden, voc-kooplieden en prinsessen. De laatste eigenaar was de Leidse universiteit. Nadat deze er in 2002 uit vertrok, volgde een grondige restauratie van het pand. Dit voordat het International Tax Center er in zou trekken. Plafonds, schouwen en wanden werden geheel gerestaureerd. Een groot en bijzonder werk.
In één van de kamers van Rapenburg 65 bevindt zich een van de oudste stucplafonds van Nederland: door Monumentenzorg gedateerd op 1623. Het plafond was er door meerdere lekkages slecht aan toe. Het bestaat uit een eenvoudig geornamenteerde, strakke afwerking van de moerbinten met geometrische middenvlakken in leemstuc. Het omstuccen van moer- en kinderbinten is een zeer oude verfraaiingsmethode. Vergelijkbare plafonds vinden we in Nederland verder alleen in Zutphen en Zwolle.
Een eeuw jonger zijn de stuc-ontwerpen van twee Italianen in het pand. In 1723 bracht de Italiaanse stucadoor-beeldhouwer Giovanni Battista Luraghi meerdere stucwerken in het pand aan, onder andere in de hoge centrale traphal. Daarnaast decoreerde hij twee schuin geplaatste schoorsteenmantels in de binnenkamer. De linker schouw versiert met een negerkop, verwijzend naar Afrika, de rechtse met een indiaan, verwijzend naar Amerika. De stuc-decoraties in de gang worden toegeschreven aan een andere Italiaanse stucwerker, Carlo Laghi. De decoraties boven de deuren en op het gangplafond zijn kort na 1792 aangebracht. Daaronder is een mooi toogstuk met een met olijftakken versiert medaillon met daarop een afbeelding van de godin Diana.
De uitvoering van het stucwerk in het pand is geweldig. De conditie was op sommige plaatsen echter minder. Uit de vele verflagen op de ornamenten bleek echter wel dat het huis door de jaren heen goed is onderhouden. Daar waar scheuren zichtbaar waren, werden deze gefixeerd en gedicht, overtollige verflagen werden verwijderd. Op sommige plaatsen deden we eerst uitgebreid kleuronderzoek. De ornamenten bleken namelijk ooit gekleurd te zijn geweest. Onderzoek wees echter uit dat het hier om 18e eeuwse lagen ging en niet om de oorspronkelijke. Bij restauratie bleven ze dus ook wit.
Lees meer over dit project in artikel 'Monumenten'.
Klik hier voor pdf-versie incl. illustraties, klik hier voor tekst-versie (Word).
>> project Grote of Sint Bavokerk
>> project Rijksmuseum
>> project Feijenoordstadion
>> project Rapenburg
65
>> project Sieboldhuis
>> project Regentenkamer
>> project St
Gerlachus
>> project Amsterdam
CS
>> project Reguliersgracht 63
>> reportage Concertgebouw
>> reportage Henkes-wandschildering
>> reportage Oude Stadhuis Den Haag
>> reportage plafond A�dam
>> reportage particulieren
>> Download
printversie achtergrondinfo
>> Geef
u op voor digitale nieuwsbrief met projectvoorbeelden
>> Home
>> Omhoog
|